25 oktober 2017

Wat is EMDR?

In mijn therapie maak ik gebruik van EMDR (= Eye movement desensitization and reprocessing). Voor velen een onbekende term, maar toch is dit een therapie die de laatste jaren zijn doeltreffendheid meer dan bewezen heeft.

Uit onderzoek blijkt dat het een van de meest effectieve behandelingen is om PTSD symptomen (post traumatic stress disorder) te verminderen.

Het is een wetenschappelijk onderbouwde methodiek waarbij men de cliënt vraagt oogbewegingen te maken terwijl hij/zij aan een traumatische/moeilijke herinnering terugdenkt. (bv. scheiding, pesten, verkeersongeval, overval, geweld, moeilijke thuissituatie, overlijden,…)

Als je het gevoel hebt dat een gebeurtenis in het verleden, het heden nog steeds negatief beïnvloedt, dan is EMDR mogelijks iets voor jou! Misschien werd er in het verleden een zaadje gepland dat is blijven groeien: “ik ben niet goed genoeg”, “het is mijn schuld”, “ik ben niet veilig”, “ik ben waardeloos”, “ik heb geen controle”, …

Met EMDR kunnen we dit zaadje bij de kern aanpakken in de hoop dat het jouw leven niet langer gaat beheersen.

EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

–> Het doel is om negatieve gedachten, angst, stress, spanning, nachtmerries en flashbacks te verminderen of zelfs volledig weg te nemen.

 

Animatiefilmpje die de werking van EMDR eenvoudig uitlegt: